Annons:
Etiketterartikelblup
Läst 44 ggr
Scorpio97
2022-09-18 12:51

Artikel: BLUPning

Vad är BLUP?

BLUP står för "Best Linear Unbiased Prediction" och är ett värde som har betydelse när man vill avla på sin häst. Alla hästar på Howrse föds med -100 BLUP och kan som bäst få +100 BLUP. BLUPen påverkar hur bra hästens föl blir, ju högre desto bättre föl. Du kan se en hästs BLUP på fliken "Genetik" på hästens sida.
Om stoet och hingstens medel-BLUP (alltså stoets BLUP + hingstens BLUP delat på 2) är positiv, över 0, kan fölet få medfödda färdigheter. Är den negativ, under 0, kommer fölet inte få några medfödda färdigheter.

För att få så bra föl som möjligt bör båda föräldrarna ha 100 BLUP. Då får fölet bästa möjliga GP och medfödda färdigheter. Det är föräldrarnas BLUP vid betäckningen som räknas. Om du betäcker ett sto när hennes BLUP är 50 kommer fölet alltså beräknas på detta, även om du under dräktigheten ökar stoets BLUP till 60.

När man säger att man "BLUPar en häst" menar man att man försöker höja hästens BLUP, oftast till 100.

Hur får en häst 100 BLUP?

Det finns tre krav för att en häst ska få 100 BLUP:

  1. Hästen ska vara ha fyllt 10 år
  2. Hästen ska ha vunnit 20 tävlingar
  3. Hästens tre bästa färdigheter ska vara fulltränade/fetstilade
     
  • Om hästen har föremålet Athenas Medalj, kan den få 100 BLUP utan att vinna tävlingar.
  • Om du är VIP och har en viss VIP-fördel, kan hästen få 100 BLUP utan att vara 10 år om du ger hästen ett Nyx-paket.

BLUPen uppdateras endast när hästen åldras. Om du har en häst som uppfyller alla tre kraven men som inte har 100 BLUP kan du alltså behöva åldra hästen för att rätt siffra ska synas. Du åldrar hästen genom att bädda ner hästen och vänta tills nästa dag eller använda ett ÅP.

Hästens tre bästa färdigheter

Det finns några olika sätt att se vilka färdigheter som är hästens tre bästa. På klassiska versionen finns en liten pil bredvid de tre färdigheterna under Träning, om man inte redan tränat klart den färdigheten. Annars kan man både på klassiska och mobilversionen gå in på Genetik och helt enkelt kolla vilka tre som har högst siffra.

Renrasiga hästar inom samma ras har samma tre bästa färdiger.

Mobilversionen
Klassisk version
 

Hästen ska som sagt vara fulltränad i sina tre bästa färdigheter för att få 100 BLUP. För att en färdighet ska vara fulltränad ska stapeln under Träning (som syns på bilden ovan) vara helt ifylld, och hästen ska även ha fått maximala färdigheter från ridturer och tävlingar. Vilken ridtur eller tävling som behövs beror på vilken färdighet du ska träna (se tabeller nedan). Du vet att du är klar med ridturer/tävling när hästen inte får fler färdigheter från den typen av ridtur eller tävling.

Att fullträna en färdighet kallas ibland för att fetstila färdigheten. Orsaken är helt enkelt att en fulltränad färdighet står i fetare stil på hästens sida. Bilden nedan visar en häst som är fulltränad i Dressyr och Hoppning, men inte i övriga färdigheter. Är färdigheten inte fetstilad saknar hästen fortfarande färdigheter från träning, ridturer eller tävling.
 

Strategi för enklare BLUPning

Hästen får 100 BLUP oavsett i vilken ordning den uppfyller kraven, och det är alltså inget måste att göra saker i en viss ordning. Men ofta vill man avla på sin häst så fort som möjligt eller spara lite på ÅPna och då finns vissa saker att tänka på för att få 100 BLUP så enkelt som möjligt.

En sådan sak är att ridturer går fortare att göra klart om du tar ridturer i bergen när hästen är inackorderad på ett center som ligger i berg, och skogsridturer i ett ridcenter som ligger i skog. (Samma sak gäller strandridturer, men dessa påverkar ej BLUPen.)

Något som har större betydelse är i vilken ordning du tränar och tävlar med hästen. Varje tävlingsgren på Howrse har tre färdigheter som har betydelse. Det spelar alltså ingen roll alls hur bra uthållighet hästen har när du tävlar i dressyr, däremot är det viktigt att hästen är bra i trav. Av de tre färdigheterna som påverkar i tävlingen är det en färdighet som styr svårighetsgraden. En häst med låg dressyr kan tävla i dressyrtävlingar med lägre svårighetsgrad, och förhoppningvis enklare motståndare, än en häst med högre färdighet i dressyr.

Detta kan användas för att förenkla BLUPningen. Sättet man gör det är att man tränar de två färdigheterna som inte styr svårighetsgraden. Så för dressyrtävlingar tränar man trav och galopp, sedan tävlar man i dressyr tills hästen får sina 20 vinster. Efteråt tränar man dressyr-färdigheten.
För att förenkla ytterligare kan du ge hästen föremål som ges bonusfärdigheter, samt anmäla en sämre häst i samma tävlingar som hästen du BLUPar (dessa hästar kallas "fillers").

De tre färdigheterna som krävs för en viss tävling, är också de tre färdigheterna som ges av den grenen. Om du vill fullträna färdigheten uthållighet måste hästen alltså tävla i någon av tävlingarna som kräver uthållighet. För att veta vilken eller vilka tävlingar som behövs jämför du hästens tre bästa färdigheter med vilka färdigheter som krävs för varje gren.

Här är alla tävlingsgrenar och vilka tre färdigheter som påverkar den grenen. Den kursiva färdigheten styr svårighetsgraden.

Gren Färdigheter
Trav Trav, Snabbhet, Dressyr
Galopp Galopp, Snabbhet, Dressyr
Dressyr Dressyr, Trav, Galopp
Fälttävlan Uthållighet, Dressyr, Hoppning
Hoppning Hoppning, Dressyr, Snabbhet
Barrel Race Snabbhet, Uthållighet, Galoppg
Cutting Uthållighet, Dressyr, Snabbhet
Trail Dressyr, Trav, Hoppning
Reining Galopp, Dressyr, Uthållighet
Western Pleasure Trav, Uthållighet, Dressyr

 

Ridturer Färdigheter
Skog Dressyr, Galopp, Hoppning
Berg Snabbhet, Uthållighet, Trav
Strand Krävs aldrig för BLUPning.

Strandridturer ger inga färdigheter direkt, utan kan endast användas för att öka en färdighet genom att minska en annan. Detta påverkar inte hästens BLUP.


//Jessie

  • Redigerat 2023-02-25 22:42 av Pilspets
Annons:
Scorpio97
2022-12-04 21:11
#1

Skrev ihop några väldigt enkla BLUP-scheman i ett annat sammanhang, och tänkte att jag kunde posta infon här också :) Är du osäker på vilket schema du ska följa är det bara att fråga.

Trav (Trav, Snabbhet, Dressyr)
Ta skogsridturer. Träna snabbhet och dressyr.
Tävla i trav tills 20 vinster + hästen inte får färdigheter från att tävla. Behövs fler vinster går det att tävla i trav och hoppning också.
Träna trav och ta bergsridturer.

Galopp (Galopp, Snabbhet, Dressyr)
Ta bergsridturer. Träna snabbhet och dressyr.
Tävla i galopp tills 20 vinster + hästen inte får färdigheter från att tävla. Behövs fler vinster går det att tävla i galopp och hoppning också.
Träna galopp och ta skogsridturer.

Dressyr (Dressyr, Trav, Galopp)
Ta bergsridturer. Träna trav och galopp.
Tävla i dressyr tills 20 vinster + hästen inte får färdigheter från att tävla.
Träna dressyr och ta skogsridturer.

Fälttävlan (Uthållighet, Dressyr, Hoppning)
Ta skogsridturer. Träna dressyr och hoppning.
Tävla i fälttävlan tills 20 vinster + hästen inte får färdigheter från att tävla.
Träna uthållighet och ta bergsridturer.

Hoppning (Hoppning, Dressyr, Snabbhet)
Ta bergsridturer. Träna dressyr och snabbhet.
Tävla i hoppning tills 20 vinster + hästen inte får färdigheter från att tävla. Behövs fler vinster går det att tävla i galopp och trav också.
Träna hoppning och ta skogsridturer.

Barrel race (Snabbhet, Uthållighet, Galopp)
Ta skogsridturer. Träna uthållighet och galopp.
Tävla i barrel race tills 20 vinster + hästen inte får färdigheter från att tävla.
Träna snabbhet och ta bergsridturer.

Cutting - (Uthållighet, Dressyr, Snabbhet)
Ta skogsridturer. Träna dressyr och snabbhet.
Tävla i cutting tills 20 vinster + hästen inte får färdigheter från att tävla.
Träna uthållighet och ta bergsridturer.

Trail - (Dressyr, Trav, Hoppning)
Ta bergsridturer. Träna trav och hoppning.
Tävla i trail tills 20 vinster + hästen inte får färdigheter från att tävla.
Träna dressyr och ta skogsridturer.

Reining - (Galopp, Dressyr, Uthållighet)
Ta bergsridturer. Träna dressyr och uthållighet.
Tävla i reining tills 20 vinster + hästen inte får färdigheter från att tävla.
Träna galopp och ta skogsridturer.

Western pleasure - (Trav, Uthållighet, Dressyr)
Ta skogsridturer. Träna uthållighet och dressyr.
Tävla i western pleasure tills 20 vinster + hästen inte får färdigheter från att tävla.
Träna trav och ta bergsridturer.


//Jessie

Upp till toppen
Annons: