2015-03-05 10:35 #0 av: Anon

Kanske är du på jakt efter ett realistiskt hästspel på internet? Kanske drömmer du om att få föda upp dina egna hästar? I så fall är Howrse något som kan vara intressant för dig. Jag har skrivit ihop lite fakta om spelet, som en introduktion till nya spelare.

Howrse är ett onlinespel utvecklat av ett franskt företag som heter Owlient. Det går helt enkelt ut på att starta sitt eget stuteri där man får föda upp vilka hästar man vill. Sedan kan man öppna ett ridcenter och tjäna pengar på att hyra ut boxar och odla grödor för att sälja. 

Allmän fakta

En dag på spelet är 2 månader. Det betyder att om du loggar in dag 1 och tar hand om dina hästar och sedan loggar in på dag 2 och gör samma sak så har det gått två månader. Om du inte loggar in på ditt spel åldras inte hästarna och du behöver därför inte mata dem varje dag utan bara när du loggar in och gör något med dem. 

Valutan på spelet kallas för equus och det tjänar du genom att sälja hästar, betäcka andras ston, driva ditt ridcenter och ställa upp i hästtävlingar. En annan typ av valuta kallas för Pass, men det kostar riktiga pengar. 1 pass kostar ungefär 15 kronor och för pass kan du köpa speciella föremål. Det är föremål som har lite specialfunktioner, bland annat finns det föremål som gör din häst odödlig eller ger den andra funktioner som kan vara bra att ha. Om du inte vill betala riktiga pengar för ditt pass kan du försöka tjäna pass genom att sälja riktigt fina hästar för pass eller till exempel låta dina hästar bli över 30 år och få pass när de dör. Det finns fler sätt, det gäller bara att vara envis och kreativ. 

Ridcenter

Ridcenter kan du starta lite senare i spelet. Det kan vara en stor inkomstkälla men det tar ett tag att lyckas med ett bra ridcenter. En bra sak är att köpa Ängar eller Växthus och odla grödor. Du kan även "odla" kor på dina ängar. Grejerna du odlar kommer resultera i att du kan skörda dem inom ett visst antal dagar. När du sedan har skördat kan du sälja dem och tjäna pengar, eller kan du tillverka saker i en Verkstad. Av korna till exempel får du läder, vilket du kan göra träns och sadlar av. Ditt ridcenter kan även starta tävlingar, och det går också att tjäna pengar på. Naturligtvis kan du även hyra ut boxar till andra spelare. Då tjänar du pengar på hyran. 

Hästarna

Hästarna på spelet är många! Du får välja både ras och färg när du startar ditt spel. Det finns väldigt många raser, allt mellan Arabiskt fullblod till Shetlandsponny. Du kan korsa raserna hur du vill, men var beredd på att det kan vara svårare att sälja en korsning än en renrasig häst om den inte är riktigt bra. Varje ras har ett stort urval av olika färger, men dessa är inte genetiska. De slumpas helt enkelt när du får föl, och du kan inte påverka vilken färg ditt föl får om du inte vill betala riktiga pengar för att köpa ett föremål som kan göra det. 

När du sedan har skapat din häst är det dags att börja försöka få fram så bra hästar som möjligt. Hur bra en häst är avgörs på dess Genetiska potential, Färdigheter och BLUP. Det kanske verkar lite krångligt och egentligen behöver du faktiskt inte bry dig om detta. Du kanske har andra mål med ditt spel och du kanske mest vill spela för att det är roligt. Men det är faktiskt inte så krångligt som det verkar. Jag ska försöka förklara! 

Den Genetiska Potentialen ärver ditt föl från sin mamma och pappa. Den avgör hur bra din häst är, hur duktig den är på olika grenar och hur mycket värd den är när du ska sälja den. Det är helt enkelt den viktigaste saken du ska tänka på! Färdigheterna får hästen när du tränar den. Det gäller att träna en häst på rätt sätt för att den ska få så många Färdigheter som möjligt. Det avgör också hur bra en häst är på tävlingar och hur mycket värd den är, men detta kan du ju påverka själv genom träning. Det är dock bra att ha en häst med mycket färdigheter redan som föl för att få den så bra som möjligt. Hur mycket Färdigheter en häst får medfött beror på dess mammas och pappas BLUP. Har föräldrarna hög BLUP får fölet mycket färdigheter, men har de låg BLUP får det kanske inga färdigheter alls. För att förbättra BLUPen är det viktigt att träna hästen på rätt sätt och ställa upp i väldigt många tävlingar. 

Hur tränar man en häst på rätt sätt då? Jo, det finns ett flertal olika "scheman" på internet. Googla helt enkelt på det och du kommer få fram instruktioner om exakt hur du ska göra.